Go Back   RCCrawler Forums > Scale Rigs Brand Specific Tech > Axial Wraith
Loading

Notices

Thread: I have a problem

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-07-2019, 04:36 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Mar 2019
Location: Mesa
Posts: 30
Default I have a problem

I was playing at this rock course and i did something to the rear gearbox or axle or something. when its in a bind the rear end stutters and slips the front end does fine
AZdirtdog007 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 04-07-2019, 05:33 PM   #2
Newbie
 
Join Date: Mar 2019
Location: Mesa
Posts: 30
Default Re: I have a problem

I am looking for gearbox gears. I really dont know what im looking for
AZdirtdog007 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2019, 06:11 PM   #3
Suck it up!
 
Duuuuuuuude's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Arkansas
Posts: 11,667
Default Re: I have a problem

Quote:
Originally Posted by AZdirtdog007 View Post
I am looking for gearbox gears. I really dont know what im looking for
Looking to buy? Have you taken it apart and confirmed the issue?
Duuuuuuuude is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2019, 07:16 PM   #4
RCC Addict
 
Join Date: Jan 2016
Location: california under the rock im crawling on
Posts: 1,319
Default Re: I have a problem

check the bearings first then for missing teeth on the gears the inner pinnion bearing and the ring gear side bearings like to explode to much side load on the bearings the pinnion bearing pocket can be modified to fit a bigger bearing or you can order one already opend up for the bigger pinnion bearing the other bearing you just need to keep a eye on and keep one or 2 on hand for spares
also on hot days with alot of power the axle housing itself can flex and cause the gears to slip and can grind the teeth down to nothing but you would have to be puting alot of power though it for that to happen
ferp420 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2019, 07:24 AM   #5
Pebble Pounder
 
Join Date: Feb 2018
Location: Goshen
Posts: 154
Default Re: I have a problem

Did you check for a crack in your drive shaft? I'm assuming you have the stock plastic ones. If it's a loud click when it slips it could be one of the female ends cracked and is spinning around the inner male end of the driveshaft. I've cracked mine a couple times.

Sent from my SAMSUNG-SM-G920A using Tapatalk
Steve g is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2019, 07:45 PM   #6
Newbie
 
Join Date: Mar 2019
Location: Mesa
Posts: 30
Default Re: I have a problem

I immediately thought it was the gearbox I have not had a chance to tear it apart. it is a 2.2 and it has steel drive shafts. It was a kit.
AZdirtdog007 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2019, 06:55 PM   #7
Newbie
 
Join Date: Mar 2019
Location: Mesa
Posts: 30
Default Re: I have a problem

The sound was coming from the rear differential. I tore down the rear dif and i can not see anything wrong the ring gear and the pinion gear all look fine
AZdirtdog007 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2019, 07:16 PM   #8
Quarry Creeper
 
Join Date: Oct 2011
Location: Shirley
Posts: 498
Default Re: I have a problem

Did you spin the hex inside the wheel? Or the pin in the hex adapter? If its plastic lockes then it could have spun the axle shaft inside those as well.

Sent from my SM-J727V using Tapatalk
dieselmudder is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2019, 07:59 AM   #9
RCC Addict
 
Join Date: Jan 2016
Location: california under the rock im crawling on
Posts: 1,319
Default Re: I have a problem

Quote:
Originally Posted by AZdirtdog007 View Post
The sound was coming from the rear differential. I tore down the rear dif and i can not see anything wrong the ring gear and the pinion gear all look fine
Take the bearings out and check them
ferp420 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2019, 08:13 AM   #10
Pebble Pounder
 
Join Date: Feb 2018
Location: Goshen
Posts: 154
Default Re: I have a problem

Open the locker too. The stock axial locker has a square cheapo metal locker the axles go into. They split or round out and the axles will spin in a bind.

Sent from my SAMSUNG-SM-G920A using Tapatalk
Steve g is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2019, 09:03 PM   #11
Newbie
 
Join Date: Mar 2019
Location: Mesa
Posts: 30
Default Re: I have a problem

I checked the hexes and the wheels and the pins can not find anything wrong.
how can i check the locker pull the ring gear apart?
AZdirtdog007 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2019, 09:12 PM   #12
RCC Addict
 
Join Date: Jan 2007
Location: Las Vegas
Posts: 1,514
Default Re: I have a problem

Quote:
Originally Posted by AZdirtdog007 View Post
I checked the hexes and the wheels and the pins can not find anything wrong.
how can i check the locker pull the ring gear apart?
Remove the screws that hold the ring gear to the plastic housing. Usually, one of the tabs on the lockers breaks off and will allow the locker to spin within the housing. You can buy an aftermarket spool from Locked Up RC, Incision, or a few other brands that will be much more durable than the plastic housing/pot metal stock setup.
Col_Sanders is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2019, 09:53 PM   #13
RCC Addict
 
Join Date: Jan 2016
Location: california under the rock im crawling on
Posts: 1,319
Default Re: I have a problem

Quote:
Originally Posted by Steve g View Post
Open the locker too. The stock axial locker has a square cheapo metal locker the axles go into. They split or round out and the axles will spin in a bind.

Sent from my SAMSUNG-SM-G920A using Tapatalk
This usaly only happens to one wheel at a time but could happen to both if you don't find a blown bearing look at the locker there worth replacing anyway the cheap lockers are just as good as the expensive ones

Last edited by ferp420; 04-14-2019 at 09:58 PM.
ferp420 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2019, 05:51 AM   #14
Newbie
 
Join Date: Sep 2008
Location: M
Posts: 34
Default Re: I have a problem

to much pinion/ ring gear backlash. feels ok ish by hand but toss in a plastic housing and things deflect even more.
mach2nh is offline   Reply With Quote
Reply



I have a problem - Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with Tekin RS system in my LCC, will a BEC fix my problem? rcboy514 Electronics 3 01-12-2012 05:55 PM
Tekin Problem or Radio Problem? Harvo Electronics 8 07-30-2010 06:02 AM
Little bit of a problem, Possibly big problem... C_Money Electronics 11 03-08-2010 05:49 PM
Charger problem or power problem? Rockfrog Electronics 4 10-09-2009 01:10 PM
* Problem * Clicking Problem on my 1/18th clodman General Crawlers 6 04-08-2006 08:40 AM
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 08:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright 2004-2014 RCCrawler.com