Go Back   RCCrawler Forums > RCCrawler General Tech > Electronics
Loading

Notices

Thread: Futaba 4PL Setup, Tips, Tricks & Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-27-2010, 02:22 PM   #1
20K Club
 
Harley's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Sending illegals home one Hayabusa at a time.
Posts: 22,985
Exclamation Futaba 4PL Setup, Tips, Tricks & Help

Finally, after so many months of development it finally arrived today.

Name:  4PLphoto.JPG
Views: 19466
Size:  84.0 KB

I will be using this thread to help you all get the most out of the new addition from Futaba. I will be posting step by step instructions including video guides as well as wiring help to get your crawlers running with the new system.

Differences between the 4PL and 4PK
  • The digs are actuated different (with or without an update).
  • Response time on the FHSS system is slower than the FASST system.
  • 4PL only has one program mix (not including the 4WS or Dual ESC).
  • Wheel and buttons are non-adjustable and you can't use a drop down like the 4PK.
  • 4PL uses 4AA's as opposed to the 4PK requiring 5 cells.
  • RX cost is about half the cost for the 4PL.

Links to Important Posts:
Video Showing Basics of the 4PL
4PL Dual ESC Programming <--Updated 12/09/2010
How to program a 3 position switch
Super Class Crawler
Compatible RX's and Voltages
Picture comparison of RX's
Differences in compatible RX's
How to have your radio updated - For those who do not have the latest dual ESC programming
Range Comparison test by Killer RC





.


Last edited by Harley; 08-08-2011 at 07:50 AM.
Harley is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 10-27-2010, 04:17 PM   #2
Pebble Pounder
 
Join Date: Aug 2010
Location: Arvada
Posts: 184
Default

Awesome! My XR just showed up today....When will this be shipping?!?!?
73bronco is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 04:26 PM   #3
I wanna be Dave
 
Join Date: Sep 2005
Location: USA
Posts: 11,197
Default

Can we get a list of RX that work with the 4PL?
run2jeepn is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 04:43 PM   #4
I wanna be Dave
 
Join Date: Dec 2009
Location: San Francisco
Posts: 2,236
Default

Full list of features?
SMR 510RR is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 04:45 PM   #5
I wanna be Dave
 
Join Date: Nov 2008
Location: Where freedom is earned.
Posts: 2,011
Default

I like that my 3PK's can work with a spectrum module. It would be great if these would too.
Look forward to the write up on this one Josh, I"ve been wanting a new system that'll run the crawlers AND the summit with some more control.
Krakker is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 06:12 PM   #6
sim
Quarry Creeper
 
Join Date: Apr 2005
Location: Malaysia
Posts: 374
Default

The 4PL doesn't use modules.
sim is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 06:36 PM   #7
20K Club
 
Harley's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Sending illegals home one Hayabusa at a time.
Posts: 22,985
Default

Harley is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 08:15 PM   #8
Rock Crawler
 
Join Date: Sep 2010
Location: Little Rock, AR
Posts: 596
Default

if they would make a 4pk or 4pl that took a module i think alot of guys who have say 10+ specktrum rxs like me in all their cars would snatch up a new TX in a heartbeat .


but i gotta say that 4pl looks good!
Rootar is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 08:17 PM   #9
RCC Addict
 
Join Date: Aug 2009
Location: Earth?
Posts: 1,698
Default

Quote:
Originally Posted by Harley0706 View Post

Show Off
KBrog is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 10:56 PM   #10
Quarry Creeper
 
Join Date: Jan 2010
Location: UAE in the GCC
Posts: 480
Default

Quote:
Originally Posted by Rootar View Post
if they would make a 4pk or 4pl that took a module i think alot of guys who have say 10+ specktrum rxs like me in all their cars would snatch up a new TX in a heartbeat .


but i gotta say that 4pl looks good!

same reason why im still keeping my 3pk .... maybe someday
strawb is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 11:27 PM   #11
20K Club
 
Harley's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Sending illegals home one Hayabusa at a time.
Posts: 22,985
Default

Quote:
Originally Posted by Rootar View Post
if they would make a 4pk or 4pl that took a module i think alot of guys who have say 10+ specktrum rxs like me in all their cars would snatch up a new TX in a heartbeat .


but i gotta say that 4pl looks good!
I have never had problems with losing bind on a Futaba RX and had it happen countless times with the spektrum stuff. I know lots of drivers that switched for that reason alone. There is never a single thing I miss about running Spektrum
Harley is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 11:28 PM   #12
20K Club
 
Harley's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Sending illegals home one Hayabusa at a time.
Posts: 22,985
Default

Quote:
Originally Posted by KBrog View Post
Show Off
How about this one

Harley is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 12:22 AM   #13
Quarry Creeper
 
Join Date: Jan 2010
Location: GV
Posts: 286
Default

Yes! When will they hit the shelves, my money is literally leaping out of my wallet in anticipation...
dragrcr is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 12:48 AM   #14
I wanna be Dave
 
Join Date: May 2009
Location: Tehachapi,Ca
Posts: 2,339
Default

Quote:
Originally Posted by Harley0706 View Post
How about this one

Lucky bastard
Those ssz-9's look sick Harley seriously wanting this tx
boosted4lyf is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 02:34 AM   #15
Rock Crawler
 
Join Date: Sep 2008
Location: You will never find a more wretched hive of scum and villainy
Posts: 901
Default

guess its time for my boy to get my old radio
DeweyCJ5 is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 08:42 AM   #16
Rock Crawler
 
Join Date: Aug 2005
Location: Illinois
Posts: 809
Default

The receiver that comes with the 4PL is a "high voltage" receiver. It will safely handle up to 8.5V.
J
jdawg53 is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 04:45 PM   #17
RCC Addict
 
Join Date: Jun 2009
Location: QLD, Australia
Posts: 1,512
Default

Just a few question, if you answer yes to all 3 of these futaba will be getting my business.

1. Please, please futaba fix the dig switch bug

2. Harley, can you adjust the mix percentage for dual ESC with out going into the menu, like on a rocker switch or dial or something?

3. Can you have dual ESC AND rear steer mixes activated at the same time (super?)?

Thanks

Kieren
Aussie Nerd is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 04:49 PM   #18
20K Club
 
Harley's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Sending illegals home one Hayabusa at a time.
Posts: 22,985
Default

Quote:
Originally Posted by Aussie Nerd View Post
Just a few question, if you answer yes to all 3 of these futaba will be getting my business.

1. Please, please futaba fix the dig switch bug

2. Harley, can you adjust the mix percentage for dual ESC with out going into the menu, like on a rocker switch or dial or something?

3. Can you have dual ESC AND rear steer mixes activated at the same time (super?)?

Thanks

Kieren


#1 - I hope so too.

#2 - Yes you can assign any DT button to adjust the percentage. You can even set the amount you want it to adjust per click, any where from 2%-20% (or more but any more adjustment at a time then that is way too much).

#3 - You can't use the Futaba 4WS mixing but most people that run a super want independant control of the rear which this is still capable of doing (exactly like a 4PK).
Harley is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 04:56 PM   #19
RCC Addict
 
Join Date: Jun 2009
Location: QLD, Australia
Posts: 1,512
Default

1. Awesome

2. Even more Awesome

3. Sounds good, just how do you control it though, is it on a rocker switch somewhere? And can you set it in steps?

Thanks

Kieren
Aussie Nerd is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 04:59 PM   #20
I wanna be Dave
 
Join Date: Oct 2005
Location: EvilCrawlerDesigns@comcast.net
Posts: 3,511
Default

Yeah, I've been competing in Super for 3 years now, and early on, when I thought I needed steering mix, all it ever did was screw me on the course. Rear steer mix is totally unnecessary.

My question. Does it use seperate dig switches like the 4pk or is it a single switch? I thought I saw something about a single button that toggles through. I'm curious how effective that would be. I can see that it would be simple, but not sure if it would get confusing or be really really easy to use.
EvilTwin v2 is offline   Reply With Quote
Reply



LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.rccrawler.com/forum/electronics/277689-futaba-4pl-setup-tips-tricks-help.html
Posted By For Type Date
Futaba 4PL - Modelbouwforum.nl This thread Refback 11-08-2011 05:06 AM
Scaler Radio Help - Radios & Servos @ URC Forums This thread Refback 11-02-2011 02:46 PM
e-Modelismo - Maior Comunidade de Modelismo em Português - Ver Tópico - Futaba 4PL This thread Refback 10-27-2011 03:41 PM
Futaba 4PL 4-Channel 2.4GHz SFHSS Transmitter/Receiver - RemoteD - Fjrrstyrd Hobby This thread Refback 10-24-2011 03:51 AM
Futaba T4PL - Elektronik - rockcrawler.de This thread Refback 10-11-2011 04:01 AM
4PL Dual ESC - YouTube This thread Refback 10-09-2011 08:27 AM
ZONACRAWLING &bull; Ver Tema - emisora 4pl This thread Refback 10-05-2011 04:42 PM

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 04:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright 2004-2014 RCCrawler.com