Go Back   RCCrawler Forums > RCCrawler General Tech > Electronics
Loading

Notices

Thread: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-27-2016, 10:17 PM   #1
Quarry Creeper
 
Join Date: May 2012
Location: vernon bc
Posts: 239
Default Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

Brand new out of the box. Throttle channel will not centre. Everything is zero'd still has the fat block on ch2. Now if I play with sub trim and trim settings I can get it to centre. Still dose not help me as there is no "throw/travel" it moves maybe 1/32 of an inch?

It will bind to an esc but virtually won't work.
Have my other brand new 4pls and it works fine.


Sent from my iPhone using Tapatalk
tnt-salvage is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 09-27-2016, 10:33 PM   #2
I wanna be Dave
 
Join Date: Apr 2015
Location: Roseville, Ca
Posts: 2,506
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

From this thread: 4PLS + R2106GF Throttle Issue

'Well, I fixed the damn thing. ESC in channel 2. RX mode S-FHS (High). Ended up playing with the throttle sub trim and after turning it all the way up to 100% the ESC came alive (and my truck drove off the table, rookie mistake lol). All the throttle / braking / reverse functions seem to be completely working. I haven't had a chance to try the second RX yet but hopefully the same settings work. Thanks for playing along...'
84yoda is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 10:39 PM   #3
I wanna be Dave
 
Join Date: Apr 2015
Location: Roseville, Ca
Posts: 2,506
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

Another thread: Futaba 4pls and mmp arming issue

'I took exocaged s advice and tried a diff esc. Again it wouldn't arm. For grins I did what lilpanther suggested and went thru calibration with the diff esc. It recognized it and successfully calibrated and then successfully armed.

I assumed it wouldn't calibrate if it couldn't arm out of the box. With all my other cheap radios the mmp has always armed even without calibration. Is there something in the programming of the futaba radios that prohibits them from working without calibration?

Dna'
84yoda is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 10:40 PM   #4
Quarry Creeper
 
Join Date: May 2012
Location: vernon bc
Posts: 239
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

Quote:
Originally Posted by 84yoda View Post
From this thread: 4PLS + R2106GF Throttle Issue

'Well, I fixed the damn thing. ESC in channel 2. RX mode S-FHS (High). Ended up playing with the throttle sub trim and after turning it all the way up to 100% the ESC came alive (and my truck drove off the table, rookie mistake lol). All the throttle / braking / reverse functions seem to be completely working. I haven't had a chance to try the second RX yet but hopefully the same settings work. Thanks for playing along...'
Thanks I actually read that prior to making this post. But still dose not fix mine. I'll take some more pictures to explain better
tnt-salvage is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 10:47 PM   #5
Quarry Creeper
 
Join Date: May 2012
Location: vernon bc
Posts: 239
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

Here is my working 4pls neutral full fwd and full rev. Next will be transmitter in question neutral full fed and then full rev









The forward dose show the very slightest increase but reverse make no change..


Sent from my iPhone using Tapatalk
tnt-salvage is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 10:53 PM   #6
Quarry Creeper
 
Join Date: May 2012
Location: vernon bc
Posts: 239
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

I can get it to connect to an esc.. But there is no throttle control or enough to throttle input to make it operate. Also transmitter will not complete the adjustment test/check as there is no control?
tnt-salvage is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 10:57 PM   #7
Quarry Creeper
 
Join Date: May 2012
Location: vernon bc
Posts: 239
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.



Neutral


Full throttle


Full revers



Sent from my iPhone using Tapatalk
tnt-salvage is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 11:04 PM   #8
Quarry Creeper
 
Join Date: May 2012
Location: vernon bc
Posts: 239
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

I'll take it to the hobby shop where I bought it. See what he has to say. Maybe send it back and get the 4px
tnt-salvage is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 11:10 PM   #9
I wanna be Dave
 
Join Date: Apr 2015
Location: Roseville, Ca
Posts: 2,506
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

In the 2nd thread I posted, he had the same problem and recalibrate the esc fixed it. Or maybe turn up your trim to 100%, rebind and calibrate again and see if anything happens?
84yoda is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 11:23 PM   #10
Quarry Creeper
 
Join Date: May 2012
Location: vernon bc
Posts: 239
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

Okay thanks I'll read that one again and try it.
tnt-salvage is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2016, 11:56 PM   #11
Quarry Creeper
 
Join Date: May 2012
Location: vernon bc
Posts: 239
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

Nope still the same.. Wheels will only turn one direction. But won't even turn enough to to make it move. Change to a different transmitter and works perfect. I guess what it must be is the trigger was not calibrated correctly? I'll call futaba tomorrow and ask them. Will also talk to the lhs owner which I hate doing as his customer service is the absolute worst I have seen. He always makes it out to be the users fault, will rarely hand a replacement over the counter when it's clearly a defective item. He will make you wait while he contacts his supplier, the. Send it back and wait for new one haha.
tnt-salvage is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2016, 12:25 AM   #12
I wanna be Dave
 
Join Date: Apr 2015
Location: Roseville, Ca
Posts: 2,506
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

Hmmm weird. Take your other good RX and bind it to the remote in question and see what happens. And vise versa, put none working RX with good remote. Maybe pin point which one is acting up.
84yoda is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2016, 01:16 AM   #13
Quarry Creeper
 
Join Date: May 2012
Location: vernon bc
Posts: 239
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

I did. I used good tx on all my rx's works fine. The bad RC won't work on any of the
tnt-salvage is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2017, 03:46 PM   #14
Newbie
 
Join Date: May 2016
Location: Saudi Arabia
Posts: 1
Red face Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

Hey man. Did you find a solution for this problem? I have exactly the same problem.
XY-FELLY is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2018, 04:34 PM   #15
Newbie
 
Join Date: Dec 2014
Location: hickory
Posts: 8
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

Ive had mine for a few years now. This just happened today and I just used it this weekend. I played with everything and nothing worked so I turned it off and smacked it against my hand a few times then turned it back on. It's working fine now. I think it's a hardware issue within the trigger assembly. Probably the pot. It'll do till i can get the new 4pv or that fancy 7px
southernfourbyfour is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2019, 01:06 AM   #16
Newbie
 
Join Date: Jan 2019
Location: PADOVA
Posts: 1
Default Re: Brand new futaba 4pls throttle issue need help please.

Hi to everybody,
Have the same problem with my radio , did somebody know what happened and how can i fix it ?
I try to remove the battery and light smacked it against my hand a few times then turned it back on.
It's working fine now.
I think it's a hardware issue within the trigger assembly. i will try to pur air inside maybe was some dust .

Thanks and all the best i let you update if the problem come back again .
Andrea

Last edited by AndreaIalia; 01-22-2019 at 02:39 AM.
AndreaIalia is offline   Reply With Quote
Reply



Brand new futaba 4pls throttle issue need help please. - Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4PLS + R2106GF Throttle Issue ElChupacabra Electronics 19 07-26-2016 02:41 PM
Futaba 4pls and mmp arming issue dna4engr Electronics 7 05-25-2014 12:59 AM
Futaba 4PLS Binding Issue? hpiguy Electronics 5 09-25-2013 01:29 PM
Futaba 3PM Throttle Issue dacaur Electronics 0 02-16-2008 02:00 AM
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 01:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright 2004-2014 RCCrawler.com