Go Back   RCCrawler Forums > Scale Rigs Brand Specific Tech > Traxxas TRX-4
Loading

Notices

Thread: Calling all Traxxas TQi Link experts

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-08-2019, 06:08 PM   #1
Quarry Creeper
 
Join Date: Apr 2017
Location: Florida
Posts: 429
Default Calling all Traxxas TQi Link experts

I got the Traxxas bluetooth Link module for the TQi radio and I'm having a strange problem. I got everything dialed in just right when the transmitter is connected to the app, but I haven't been able to retain all of those settings in the transmitter when not connected. Specifically, when I turn the transmitter/receiver off and back on, my steering endpoints are gone until I get my phone out and reconnect to the app. Then the endpoints are instantly back, without even loading a profile or doing anything else.

I've tried saving the profile and then loading it before disconnecting, but the same thing still happens. Maybe the endpoints aren't meant to be retained without connection to the app, but that would be strange because most of the other settings like steering sub-trim are retained.

Any thoughts? Am I missing something? I was able to stump Traxxas tech support with this over the phone. If they get back to me with an answer I'll update here.
TooOldForThis is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 04-09-2019, 08:52 AM   #2
Quarry Creeper
 
Join Date: Apr 2017
Location: Florida
Posts: 429
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

Poking around in the app I found this "override transmitter settings" option, which was/is turned on. So apparently what happens is the app connects to the transmitter and then the transmitter's settings are overridden and I get my steering endpoints back. But why don't those endpoint settings stay saved in the transmitter after it's turned off? Everything I've read suggests the transmitter should automatically keep all the settings from the app.

TooOldForThis is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2019, 09:55 AM   #3
RCC Addict
 
calcagno45's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Paulina
Posts: 1,165
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

Quote:
Originally Posted by TooOldForThis View Post
... Everything I've read suggests the transmitter should automatically keep all the settings from the app.

This is how mine has always worked. I use the App to setup everything and then may not open the app for some time but the transmitter retains all settings.

Make sure to be properly selecting the vehicle you want. I believe you have to turn on the vehicle first so the receiver is powered up and then the transmitter.
calcagno45 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2019, 10:48 AM   #4
RCC Addict
 
HumboldtEF's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Location: Humboldt county
Posts: 1,984
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

do the TX and vehicle icons turn green when connected?
HumboldtEF is online now   Reply With Quote
Old 04-09-2019, 12:29 PM   #5
I wanna be Dave
 
Join Date: Sep 2008
Location: PA
Posts: 10,374
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

I hate to ask the dumb questions, but...

1. Have you tried re-binding the receiver?
2. Is the receiver updated to the latest firmware?
3. Do you have another TQi receiver to try?
JatoTheRipper is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2019, 12:48 PM   #6
Quarry Creeper
 
Join Date: Apr 2017
Location: Florida
Posts: 429
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

Wow. I can hold the transmitter wheel hard right and the servo will overtravel and flex all the plastics, and then if I open the app while I'm holding it there the servo will snap back to the correct endpoint as soon as the bluetooth connection is made.

Incredibly frustrating. I spent (wasted?) the money on this Link module specifically to make these adjustments easier, and because I need to keep the stock radio in this truck. I might be speaking too soon but it looks like Traxxas tech support is gonna leave me hanging.

Help!!!

Quote:
Originally Posted by calcagno45 View Post
I believe you have to turn on the vehicle first so the receiver is powered up and then the transmitter.
I've tried it both ways now, no difference. But thanks for the suggestion.

Quote:
Originally Posted by HumboldtEF View Post
do the TX and vehicle icons turn green when connected?
Yep, I took that screenshot when they were disconnected.
TooOldForThis is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2019, 12:51 PM   #7
Quarry Creeper
 
Join Date: Apr 2017
Location: Florida
Posts: 429
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

Quote:
Originally Posted by JatoTheRipper View Post
I hate to ask the dumb questions, but...

1. Have you tried re-binding the receiver?
2. Is the receiver updated to the latest firmware?
3. Do you have another TQi receiver to try?
1. Yes
2. Yes, the app gave me no choice
3. Nope

Keep the dumb questions coming though

Never thought I'd see the day when working on an R/C is like struggling with tech support for a computer. Ugh.
TooOldForThis is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2019, 01:20 PM   #8
Newbie
 
Join Date: Oct 2018
Location: US
Posts: 20
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

Quote:
Originally Posted by TooOldForThis View Post
I got the Traxxas bluetooth Link module for the TQi radio and I'm having a strange problem. I got everything dialed in just right when the transmitter is connected to the app, but I haven't been able to retain all of those settings in the transmitter when not connected. Specifically, when I turn the transmitter/receiver off and back on, my steering endpoints are gone until I get my phone out and reconnect to the app. Then the endpoints are instantly back, without even loading a profile or doing anything else.



I've tried saving the profile and then loading it before disconnecting, but the same thing still happens. Maybe the endpoints aren't meant to be retained without connection to the app, but that would be strange because most of the other settings like steering sub-trim are retained.



Any thoughts? Am I missing something? I was able to stump Traxxas tech support with this over the phone. If they get back to me with an answer I'll update here.
I have the same problem as you, but for me, if I turn on the transmitter immediately before turning on the truck, it goes away. If there is more than a couple seconds between turning on the transmitter and truck, then it doesn't retain the app settings without having my phone on.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
niggemannb is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2019, 11:19 AM   #9
Quarry Creeper
 
Join Date: Apr 2017
Location: Florida
Posts: 429
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

Quote:
Originally Posted by niggemannb View Post
I have the same problem as you, but for me, if I turn on the transmitter immediately before turning on the truck, it goes away. If there is more than a couple seconds between turning on the transmitter and truck, then it doesn't retain the app settings without having my phone on.
Interesting. I tried this but no luck. Thanks for the suggestion anyway.

Traxxas tech support called me back with some ideas to try, none of which worked but at least they got back to me. Based on what they were telling me to try and what I've read online, I came up with the following list of steps to hopefully reset everything to the fullest extent possible. Some of this is redundant but I'm trying to really cover all the bases before I give up.

1. Delete all settings in app and uninstall app from phone.
2. Remove Link module from transmitter.
3. Do the procedure to reset transmitter to factory default settings.
4. Re-bind transmitter to receiver.
5. Reinstall app on phone.
6. Reinstall Link module in transmitter and reconnect to app (with both Tx and Rx turned on).
7. Vehicle Selection in app: choose TRX-4 chassis kit. (It defaulted to TRX-4 Tactical for some reason, which shouldn't make a difference even though it's not the exact model I have.)
8. Delete TRX-4 Tactical from vehicle history in app.
9. Use the app to adjust all the trim settings again.
10. Disconnect from app and then see if the problem persists.

Will report back after I try this.
TooOldForThis is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2019, 11:39 AM   #10
Rock Stacker
 
Join Date: Jul 2013
Location: Germany
Posts: 54
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

Quote:
Originally Posted by TooOldForThis View Post
It defaulted to TRX-4 Tactical for some reason
AFAIK the Rx stores the selected model type. Whyever.


I have bought several Rx out of different new models (the sellers didn't want to use TRX systems) and all of them had a model selected in the app.
amigaman is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2019, 07:11 AM   #11
Quarry Creeper
 
Join Date: Apr 2017
Location: Florida
Posts: 429
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

Quote:
Originally Posted by TooOldForThis View Post
1. Delete all settings in app and uninstall app from phone.
2. Remove Link module from transmitter.
3. Do the procedure to reset transmitter to factory default settings.
4. Re-bind transmitter to receiver.
5. Reinstall app on phone.
6. Reinstall Link module in transmitter and reconnect to app (with both Tx and Rx turned on).
7. Vehicle Selection in app: choose TRX-4 chassis kit. (It defaulted to TRX-4 Tactical for some reason, which shouldn't make a difference even though it's not the exact model I have.)
8. Delete TRX-4 Tactical from vehicle history in app.
9. Use the app to adjust all the trim settings again.
10. Disconnect from app and then see if the problem persists.

Will report back after I try this.
Didn't work, no difference.

I actually don't think this is related to the Link app at all. If I stay disconnected from the app and set the endpoints manually on the transmitter using the menu/set buttons, it STILL loses the endpoints if I turn the TX/Rx off and on.

I may call Traxxas tech support one last time but honestly I need to step away because I'm to the point of giving up and selling the truck. Struggling with the same stupid problem every day for a week has a way of sucking all the fun out of a project. I could just connect to the app every time I turn the truck on but that seems like a really lame workaround on a project that was going to cost around $1000 to finish.
TooOldForThis is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2019, 07:12 AM   #12
I wanna be Dave
 
Join Date: Sep 2008
Location: PA
Posts: 10,374
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

Quote:
Originally Posted by TooOldForThis View Post
Didn't work, no difference.

I actually don't think this is related to the Link app at all. If I stay disconnected from the app and set the endpoints manually on the transmitter using the menu/set buttons, it STILL loses the endpoints if I turn the TX/Rx off and on.

I may call Traxxas tech support one last time but honestly I need to step away because I'm to the point of giving up and selling the truck. Struggling with the same stupid problem every day for a week has a way of sucking all the fun out of a project. I could just connect to the app every time I turn the truck on but that seems like a really lame workaround on a project that was going to cost around $1000 to finish.
Express your frustrations to them and request a new transmitter or receiver - whatever one is supposed to store that settings. If you don't get results ask for a manager.
JatoTheRipper is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2019, 09:50 AM   #13
Quarry Creeper
 
Join Date: Apr 2017
Location: Florida
Posts: 429
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

I called Traxxas again and we tried a few more things and they agreed it sounds like a bad transmitter. They're sending out a replacement. For what it's worth, Traxxas tech support has been good to work with on this. No escalation to management was needed to get the replacement, just a proof of purchase.

I hope it works out because I really don't want to give up on this build!

TooOldForThis is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2019, 09:53 AM   #14
I wanna be Dave
 
Join Date: Sep 2008
Location: PA
Posts: 10,374
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

Quote:
Originally Posted by TooOldForThis View Post
I called Traxxas again and we tried a few more things and they agreed it sounds like a bad transmitter. They're sending out a replacement. For what it's worth, Traxxas tech support has been good to work with on this. No escalation to management was needed to get the replacement, just a proof of purchase.

I hope it works out because I really don't want to give up on this build!
Sweet! I'm glad to hear it. Traxxas does have great customer support in my personal experience.

I wouldn't want to see this build die either. I'm looking forward to seeing it finished.
JatoTheRipper is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2019, 09:14 AM   #15
Quarry Creeper
 
Join Date: Apr 2017
Location: Florida
Posts: 429
Default Re: Calling all Traxxas TQi Link experts

Update: the new transmitter came in and the problem persists. At this point I have to assume it's a software bug. Hopefully it will be addressed in a future firmware update. Until then I'll have to connect to the app before every drive. Annoying and inconvenient, but it is what it is.
TooOldForThis is offline   Reply With Quote
Reply



Calling all Traxxas TQi Link experts - Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Calling all evx-2 & summit experts!!! Dtomblin Electronics 1 02-21-2015 07:35 AM
Calling all video experts mr.maxx Chit Chat 4 08-05-2006 06:28 PM
Blowing gearboxes like crazy, calling experts! mattnin Traxxas Crawlers 20 05-15-2006 10:09 AM
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 01:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright 2004-2014 RCCrawler.com