Go Back   RCCrawler Forums > RCCrawler General Tech > Electronics
Loading

Notices

Thread: Promodeler V3, nope V4

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-09-2016, 12:55 PM   #1
RCC Addict
 
Join Date: May 2015
Location: Price Twp.
Posts: 1,291
Smile Promodeler V3, nope V4

Well I went to order another V3, and wouldn't you know it, it has been replaced by a V4. From the description...
420oz-in v4
You're looking at our newest S420 servo, the S420v4. While it looks a lot like the S420v3 it replaces, just like a Porsche 911 looks similar year-on-year, our engineers also apply what they've learned to make iterative improvements. For example, in going from v1 to v2 we improved the gear material (from brass to steel because steel wears better). With the introduction of the S420v3 we went to massively larger steel gears (and a finned case for better cooling) because top modelers were abusing servos like nobody else on the planet. Using what we learned results in better servos for everyone. Now, with the S420v4, we've done something else never before seen in aluminum servo cases - hard points. Pressing a harder material (brass inserts) where the steel gear shafts fit the aluminum case enhances durability and results in greater precision, which is important.

Can't say I have had any issues with my V3, but I guess progress happens. So its in the mail, when it arrives I'll be taking it apart to check everything is water tight so I'll see if I can get some pictures of the internal changes.
Ditchrat is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 08-09-2016, 01:51 PM   #2
I wanna be Dave
 
Join Date: Aug 2004
Location: central VT
Posts: 2,263
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Go figure, I just ordered a V3 last week. I'm already running a V2 without issue.
meatmonkey is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 04:03 AM   #3
Quarry Creeper
 
Join Date: Jul 2009
Location: Long Island
Posts: 347
Default Re: Promodeler V3, nope V4

V4 is 25 spline output?
Cableman is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 04:37 AM   #4
I wanna be Dave
 
Join Date: Aug 2004
Location: central VT
Posts: 2,263
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Yup, 25 spline. Since this is up it's worth noting that even though I ordered a v3, I received a v4 those months ago. John even sought me out on here to let me know that.

Now I've got a year old gen 2, and a couple gen 4s. All funtioning flawlessly, which is saying alot since I seem to destroy most servos. Only complaint is I want a couple more, but there out of stock.
meatmonkey is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 09:10 AM   #5
I wanna be Dave
 
Join Date: Jun 2013
Location: Ramona, CA
Posts: 2,178
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Quote:
Originally Posted by meatmonkey View Post
Yup, 25 spline. Since this is up it's worth noting that even though I ordered a v3, I received a v4 those months ago. John even sought me out on here to let me know that.

Now I've got a year old gen 2, and a couple gen 4s. All funtioning flawlessly, which is saying alot since I seem to destroy most servos. Only complaint is I want a couple more, but there out of stock.
To give an idea of when they will come back in stock might be a while. I ordered mine on 12-10-16 and Still on the wait list for production release.
cmbscx10 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 09:13 AM   #6
I wanna be Dave
 
Join Date: Aug 2004
Location: Tri-cities, WA
Posts: 4,784
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Quote:
Originally Posted by cmbscx10 View Post
To give an idea of when they will come back in stock might be a while. I ordered mine on 12-10-16 and Still on the wait list for production release.
I'd love to see a 700 oz version come out but he says he'll never build it due to limited demand.
WHITE-TRASH is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 09:30 AM   #7
I wanna be Dave
 
Join Date: Jun 2013
Location: Ramona, CA
Posts: 2,178
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Quote:
Originally Posted by WHITE-TRASH View Post
I'd love to see a 700 oz version come out but he says he'll never build it due to limited demand.
I'd like that as well and would pay for it. I payed for the 420 and can't get that so....
cmbscx10 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 09:47 AM   #8
sketchiness abounds...
 
durok's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: Austin
Posts: 5,714
Default Re: Promodeler V3, nope V4

My old link to the v4 now shows v6 is call for availability...
durok is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 10:49 AM   #9
Moderator
 
JatoTheRipper's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: PA
Posts: 13,511
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Quote:
Originally Posted by durok View Post
My old link to the v4 now shows v6 is call for availability...
I saw that. I wonder how many of the new versions are actual improvements versus cost cutting measures for more profit.
JatoTheRipper is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 11:13 AM   #10
Rock Crawler
 
Join Date: Jun 2011
Location: Tifton
Posts: 590
Default Re: Promodeler V3, nope V4

They have a new Site also.
Just Promodeler.com now
redemon is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 11:31 AM   #11
I wanna be Dave
 
Join Date: Aug 2004
Location: central VT
Posts: 2,263
Default Re: Promodeler V3, nope V4

I pm'd john himself about availibility of the v4 a few days ago as I have a build that needs a servo (don't we all though). Without going into technical/business reasons, which he asked politely that I not share, It's looking like mid february will be the next batch of v4's.

I shall wait patiently till then rather than purchase either an inferior, or much more expensive, servo since the ones I already have work flawlessly. Just the other day I bent a vanquish steering arm and ripped apart an rpm revo type rod end with the oldest gen 2 during a collision with an icy snow bank.

I could make a pile with all the broken front end parts that v2 has outlasted. It's like that old snap on hammer that you take for granted how many things it has reshapen or broken in its life.

I too have pestered john about making a 650 oz/in servo. He currently feels that the market is too small, and the end result too expensive at $150+ to make it worth the hassle to design and build such a servo. He didn't say it would never happen though, so if you too dream of a bombproof 650 oz/in servo then let john hear about it. If we show enough interest then it may eventually happen.
meatmonkey is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 11:50 AM   #12
Rock Crawler
 
Join Date: Aug 2015
Location: Big Island
Posts: 863
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Quote:
Originally Posted by JatoTheRipper View Post
I saw that. I wonder how many of the new versions are actual improvements versus cost cutting measures for more profit.
His past updates have all been improvements to the design and hopefully that will continue. I've also seen typos and errant pages on his sites so we probably shouldn't read too much into an updated version number on an old link.
mikebecher is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 01:17 PM   #13
I wanna be Dave
 
Join Date: May 2015
Location: Moving
Posts: 2,580
Default Re: Promodeler V3, nope V4

I'm ready to order my 4th promodeler servo. Hope he gets them built soon. I've got a friend that's ready to order one too after seeing how well mine are doing.
SCREAMER is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 01:46 PM   #14
I wanna be Dave
 
Join Date: Jun 2016
Location: Deep in the Everglades
Posts: 5,773
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Quote:
Originally Posted by JatoTheRipper View Post
I saw that. I wonder how many of the new versions are actual improvements versus cost cutting measures for more profit.


None, John can and will give you facts not fiction.... finest 90.00 I've spent in RC.......

Compare ......


Hang up and Drive
mikemcE is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 01:55 PM   #15
Rock Crawler
 
Join Date: Feb 2010
Location: Central/SE Ohio
Posts: 522
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Quote:
Originally Posted by SCREAMER View Post
I'm ready to order my 4th promodeler servo. Hope he gets them built soon. I've got a friend that's ready to order one too after seeing how well mine are doing.
Yup, I have one in my wraith, bomber and scx10ii. All are great. Would like a little more torque but their durability greatly outweighs that.
rngrchad is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 02:43 PM   #16
I wanna be Dave
 
Join Date: Jun 2013
Location: Ramona, CA
Posts: 2,178
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Quote:
Originally Posted by meatmonkey View Post
I pm'd john himself about availibility of the v4 a few days ago as I have a build that needs a servo (don't we all though). Without going into technical/business reasons, which he asked politely that I not share, It's looking like mid february will be the next batch of v4's.

I shall wait patiently till then rather than purchase either an inferior, or much more expensive, servo since the ones I already have work flawlessly. Just the other day I bent a vanquish steering arm and ripped apart an rpm revo type rod end with the oldest gen 2 during a collision with an icy snow bank.

I could make a pile with all the broken front end parts that v2 has outlasted. It's like that old snap on hammer that you take for granted how many things it has reshapen or broken in its life.
Mid February? I don't mind waiting 60+days then shipping time if the servo is as good as everyone says.
cmbscx10 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 03:11 PM   #17
Moderator
 
JatoTheRipper's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: PA
Posts: 13,511
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Quote:
Originally Posted by mikemcE View Post
None, John can and will give you facts not fiction.... finest 90.00 I've spent in RC.......

Compare ......
Is that plastic in the middle of the gear?
JatoTheRipper is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 03:14 PM   #18
I wanna be Dave
 
Join Date: Jun 2016
Location: Deep in the Everglades
Posts: 5,773
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Quote:
Originally Posted by JatoTheRipper View Post
Is that plastic in the middle of the gear?


Metal pins meathead


Hang up and Drive
mikemcE is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 03:52 PM   #19
Moderator
 
JatoTheRipper's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: PA
Posts: 13,511
Default Re: Promodeler V3, nope V4

Quote:
Originally Posted by mikemcE View Post
Metal pins meathead
Metal pins, but a plastic adapter. What goes in the rectangular hole in the plastic piece?
JatoTheRipper is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2017, 04:18 PM   #20
I wanna be Dave
 
Join Date: Aug 2004
Location: central VT
Posts: 2,263
Default Re: Promodeler V3, nope V4

That slot is for the potentiometer drive. There is literally no torque on that part. All the load goes through the bearings, which aren't shown in that pic.
meatmonkey is offline   Reply With Quote
Reply



Promodeler V3, nope V4 - Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ProModeler Servo: 420oz, billet case, o-ringed, $79 STANG KILLA SS Electronics 711 01-03-2020 03:00 PM
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 02:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright 2004-2014 RCCrawler.com