Go Back   RCCrawler Forums > RCCrawler General Tech > Electronics
Loading

Notices

Thread: Is my LiPo pack bad?

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-13-2013, 12:50 AM   #1
Rock Crawler
 
Join Date: Jun 2013
Location: Cincinnati
Posts: 896
Default Is my LiPo pack bad?

This is a brand new pack, I was running 2s and I decided to step up to 3s - bought a pack and hooked it up to the charger (dynamite passport ultralite), put it on 3s, and all it says is "cell error - voltage invalid". This is a brand new pack, straight out of the box and onto the charger. What am I doing wrong? Ive charged 2s fine and I charged a 3s pack for my buddy once.... I searched and im still stumped.
sgtbham is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 09-13-2013, 04:05 AM   #2
Quarry Creeper
 
Join Date: May 2009
Location: India
Posts: 365
Default Re: Is my LiPo pack bad?

What brand battery is it?

1] The cell error can come because the chargers are usually programmed to work between a set lower and higher limit of voltage. If the cell voltage does not lie between the voltage limits then probably you get that error.
2] Another issue can be a mismatch between the positive and negative terminal of the battery pack and charger port. Check you battery connector leads if they match with the charger port.
3] Lithium based batteries loose their efficiency with time. In case the battery had not sold for a long time and was lying with the retailer, then there are chances that it exhausted pretty much of its life.
4] Manufacturing error.

Try connecting the battery to a different charger, it might work.
wings_of_fire is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2013, 06:15 AM   #3
Rock Crawler
 
Join Date: Nov 2011
Location: Asheville
Posts: 558
Default

Also sometimes the balance plug can have a bad connection. Wiggle the wires around to make sure the pins are making good connection. If your charger has a screen that shows each cells voltage look at that and make sure all cells are reading.
Constant Threat is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2013, 10:12 AM   #4
Rock Crawler
 
Join Date: Jun 2013
Location: Cincinnati
Posts: 896
Default Re: Is my LiPo pack bad?

I put it on Nimh for about 40 seconds and now its charging on the 3s balance setting....I wonder how screwed this pack is now.
sgtbham is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2013, 10:17 AM   #5
Rock Crawler
 
Join Date: Oct 2012
Location: Trail B.C.
Posts: 827
Default Re: Is my LiPo pack bad?

Quote:
Originally Posted by sgtbham View Post
I put it on Nimh for about 40 seconds and now its charging on the 3s balance setting....I wonder how screwed this pack is now.
One cell had probably dropped below the wanted voltage. I have had this and charged at 50ma on NiMh mode till the voltage was at the acceptable level. It didn't seem to hurt the pack any.

I do however recommend doing the charging in NiMh mode outside away from combustibles in the even something does go wrong.
jaloos is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2013, 10:20 AM   #6
Quarry Creeper
 
Join Date: May 2009
Location: India
Posts: 365
Default Re: Is my LiPo pack bad?

You had your charger set on Nimh and that is why it gave you an error. The charger was seeking a cell voltage of 1.2 volt to 1.5 volt and your lithium battery must have given it a reading of over 3 volt per cell.
Don't worry, the charger never charged the battery in Nimh mode. Your battery is totally fine.

PS :- You are using a Lithium based battery right?
wings_of_fire is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2013, 10:23 AM   #7
Rock Crawler
 
Join Date: Oct 2012
Location: Trail B.C.
Posts: 827
Default Re: Is my LiPo pack bad?

Quote:
Originally Posted by wings_of_fire View Post
You had your charger set on Nimh and that is why it gave you an error. The charger was seeking a cell voltage of 1.2 volt to 1.5 volt and your lithium battery must have given it a reading of over 3 volt per cell.
Don't worry, the charger never charged the battery in Nimh mode. Your battery is totally fine.

PS :- You are using a Lithium based battery right?
Pretty sure he was smart enough to try and charge the pack in LiPo mode to begin with and then bumped charged it in NiMh mode after that.
jaloos is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2013, 10:39 AM   #8
I wanna be Dave
 
Join Date: Aug 2004
Location: Tri-cities, WA
Posts: 4,758
Default Re: Is my LiPo pack bad?

Quote:
Originally Posted by sgtbham View Post
I put it on Nimh for about 40 seconds and now its charging on the 3s balance setting....I wonder how screwed this pack is now.


It'll be fine. The pack didn't have enough voltage left in it due to age etc and you bumped up the surface voltage so the charger would recognize it. I've had older packs do the same thing. A few seconds on nimh/nicd and they took off and have been just fine since.
WHITE-TRASH is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2013, 10:48 AM   #9
Pebble Pounder
 
Join Date: Aug 2013
Location: If assholes could fly this place would be a airport
Posts: 131
Default Re: Is my LiPo pack bad?

yea like white trash said you should be fine... just make sure you balance charge i dont recommended charging lipos without it...
SmokeScx10 is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2013, 10:48 AM   #10
Rock Crawler
 
Join Date: Jun 2013
Location: Cincinnati
Posts: 896
Default Re: Is my LiPo pack bad?

Thanks a lot for the help guys, it was reading 6.7 initially and Im guessing the threshold for 3s is 9v? At any rate it didnt take too long to bump it up to the min and seems to be balance charging fine....so time to find out what 3s breaks in my rig? haha
sgtbham is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2013, 10:51 AM   #11
Rock Crawler
 
Join Date: Oct 2012
Location: Trail B.C.
Posts: 827
Default Re: Is my LiPo pack bad?

Quote:
Originally Posted by sgtbham View Post
Thanks a lot for the help guys, it was reading 6.7 initially and Im guessing the threshold for 3s is 9v? At any rate it didnt take too long to bump it up to the min and seems to be balance charging fine....so time to find out what 3s breaks in my rig? haha
I would stick to 9.6 volts (3.2v per cell) for the 3s packs.
jaloos is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2013, 10:24 PM   #12
RCC Addict
 
Join Date: Mar 2007
Location: Turn the mayflower around.. it will never work
Posts: 1,589
Default Re: Is my LiPo pack bad?

Quote:
Originally Posted by SmokeScx10 View Post
yea like white trash said you should be fine... just make sure you balance charge i dont recommended charging lipos without it...

Balancing isn't required every charge.... Batteries that have sat loose balance.... Batteries that have had full drain become out of balance. A rule of thumb is 1 balance every 5 charges.

As for being in safe...... It's really only un safe if the person never balances and somehow a cell has enough to start charge but will not accept a charge resulting in over volting the other cells/ cell.

Racers see more cycles than anyone...... Known many that never balance ever.
JokersWild is offline   Reply With Quote
Reply



Is my LiPo pack bad? - Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
signs of a bad pack?? or just a bad motor. Docwolf Electronics 5 04-15-2013 06:05 PM
what are the signs of a bad lipo pack? jebster Electronics 24 03-14-2011 10:46 PM
Glitching, Bad Battery Pack or something else? dj23gsx Electronics 0 12-15-2008 07:40 PM
Best lipo pack ToyotaKing88 Electronics 5 12-08-2006 09:37 AM
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 04:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright 2004-2014 RCCrawler.com